Selasa, 21 Februari 2012

SIAPA CALON N 52 DUN SULABAYAN, SEMPORNA


Datuk Ainal Hj fatah.Antara yang disebut-sebut berpotensi menjadi calon N52 Sulabayan


Pada PRU 11, n 52 DUN SULABAYAN menjadi rebutan ahli-ahli politik di Semporna apabila seramai 6 orang mempertaruhkan idealisme masing-masing sebagai ganjaran kepada rakyat di kawasan yang 100% di pisahkan dari tanah besar, Semporna itu. Pertarungan 6 penjuru itu akhirnya tuntas apabila calon dari BN ketika itu, MOHD. LAN ALLANI memenangi kerusi berkenaan dengan undi 3,076 mengalahkan yang lain dengan kelebihan undi 2,337. Sebelum itu pada PRU 10 (1999), Mohd Lan Allani hampir tersungkur kepada politikus tarbiyaan USNO, Datuk Askalani Abdul Rahim dari BERSEKUTU. Pada PRU itu, Mohd Lan memperolahi undi sebanyak 3,302 manakala Datuk Askalani memperolehi undi sebanyak 2,340. Bermakna kelebihan undi hanya 926 sahaja. Sedangkan pada waktu itu pertandingan adalah 5 penjuru. Jika Satu lawan satu antara Mohd Lan dengan Datuk Askalani, ada kemungkinan Datuk Askalani memenangi PRU tersebut sekaligus menyaksikan parti BERSEKUTU di bawah pimpinan mantan Ketua Menteri Sabah, Datuk Haris Salleh bakal memperolehi kerusi DUN nya.

Pada PRU 12 pula Mohd Lan digugurkan dan diganti oleh ,Haji Harman Mohammad yang memperolehi undi sebanyak  4,501 ,ditentang oleh calon PKR Abdul Wahab Pg. Abdullah yang memperolehi undi sebanyak  2,461, Ini memberi kemenangan kepada Calon BN, HJ. Harman dengan majoriti 2,037.

PRU 13 yang hanya ditunggu bila Najib petik semboyannya ini sudah kedengaran senarai calon tidak rasmi pilihan penduduk Bum-Bum.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan